Schiermonnikoog

Omdat het Bennie haar geboortegrond is. Werelderfgoed. Schiermonnikoog is het kleinst bewoonde Waddeneiland en heeft een schitterende natuur en uitgestrekte stranden, de breedste van Europa. Bennie ’s vader was kapitein op de reddingsboot en kende de Wadden -en Noordzee op z’n duimpje. Hij verhaalde graag over zijn avonturen en krabde dan peinzend in zijn baard. De huizenhoge golven, de verse vis, de bijvangst, het gezonken jachtje, de oesterbanken, de gestrande coaster, zeehondjes en het eeuwige geroep van de Waddenvogels. Wist je dat het licht van de vuurtoren vier keer ronddraait en daarna even stilstaat; schier(1)-mon(2)-nik(3)-oog(4). De veerboot vertrekt op zo’n 20 minuten rijden van In ’t Holt 1654. Even helemaal los van je eigen bestaan. Rust in je hoofd.

Groningen

De geboortestad van Ton. Volgens hem de mooiste stad ter wereld. Vergeet Barcelona, Marrakesh, Berlijn, New York en Kuala Lumpur; Groningen is de stad der steden. Een dorpse stad; overzichtelijk, persoonlijk en gastvrij. Met Mediterrane sferen in de zomer. Kunst en cultuur, prachtige moderne architectuur, historische straatjes, heel veel terrassen en bourgondische taferelen. Niet voor niets door The New York Times uitgeroepen tot leukste stad van Europa. Vanaf Zuidhorn negen minuten met de trein en 10 minuutjes met de auto.

Groningen Hoofdstation

Noordpolderzijl

Hier bevindt zich het kleinste en meest noordelijke getijdenhaventje van Nederland. Als je er heen rijdt door de polder heb je het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent beland en dat je er straks af zult vallen. Dat is niet zo. De aarde is rond. Maar je wordt verrast door de pittoreske uitspanning “Het Zielhoes”, vlak onder de dijk. Vergeet niet om er een glaasje witte wijn te bestellen met een broodje verse Waddengarnaaltjes. Het smaakt naar de hemel in niemandsland. Eenmaal bovenop de waterkering ligt het wad aan je voeten met links Schiermonnikoog en rechts het Duitse eiland Borkum. Noordpolderzijl ligt op een klein half uur rijden van In ’t Holt 1654.

Zoutkamp

Lag vroeger aan de Lauwerszee en was een echt vissersdorp. Zeg maar: een soort lutje Volendam want dat ligt ook niet meer aan zee. Zoutkamp brengt echter iets minder muzikanten voort, gelukkig maar. Ondanks dat het dorp nu aan het Lauwersmeer ligt ademt het nog immer de stoere zeemanssfeer van weleer. Bij de palingrokerij kan je de beste gerookte vis van het land verkrijgen.

De professionele ZK-trawlers liggen tegenwoordig vaak iets verderop in de haven van Lauwersoog. Ook leuk om te bezoeken want daar kijk je uit over de Waddenzee en verkoopt men vis vers van de afslag. Hiervandaan vertrekt ook de boot naar Schiermonnikoog.

Niehove

Een wierdedorp met zo’n 300 inwoners. Het gehele dorp is beschermd dorpsgezicht. Het wordt al 2200 jaar permanent bewoond. Ooit, toen de zee nog vrij spel had in de Noordelijke streken, was het een deel van het Waddeneiland genaamd Humsterland. De kerk stamt uit de 13eeeuw en is regelmatig te bezoeken. De klok tikt hard. Je moet vooral even lunchen in de Eisseshof, een historische pleisterplaats die vervreemdend werkt in het stoere Groninger landschap want hier kan je de beste Soto Ajam uit de omgeving krijgen. Sambal bij?

Wierdedorp Niehove

Het Westerkwartier - Onze omgeving

Het oudste cultuurlandschap van Europa. De zee kwam in vroeger tijden diep het land in en likte aan het hoger gelegen Zuidhorn. Na inpoldering ontstond er een prachtig landschap; uitgestrekt en doorklieft met houtwallen en inlandse oude dijken. Je hoort het roepen van de buizerd, boven je cirkelt een ooievaar en langs de sloot foerageert de grote zilverreiger. Kijk daar, een roedel reeën. Fantastisch gebied om te fietsen. Koeien in de wei, vruchtbare akkers en een blauwe lucht met Hollandse wolkjes zover je kan kijken. Je voelt je eindelijk weer eens gelukkig. Dit is Groningen.

Hoofdstraat 2,  9801 BW Zuidhorn
post@intholt1654.nl
0594-442159

Openingstijden Grand Café 
Dagelijks vanaf 11.00 uur